Tuesday 19 April 2011

P.C.V. was THERE!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
BE THERE! CORFU ANIMATION FESTIVAL

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Τα Βραβεία
Το Be there! Corfu Animation Festival έκλεισε την αυλαία του την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 με την απονομή των βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος του στον υπέροχο χώρο της Ιονίου Ακαδημίας παρουσία θερμού κοινού,  Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που επισκέφθηκαν την Κέρκυρα για το τετραήμερο, των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου και των διοργανωτών του.

Οι τέσσερις ημέρες του Φεστιβάλ, που εκτυλίχθηκε ανάμεσα στην Ιόνιο Ακαδημία και τον Κινηματογράφο Ορφέα, κύλησαν ομαλά και έφεραν σε επαφή ανθρώπους με κοινά αλλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα, που αγαπούν πάντως τον κινηματογράφο και τα νέα τεχνολογικά μέσα, από το πάντρεμα των οποίων γεννήθηκε το animation.

Πλήθος καταξιωμένων προσωπικοτήτων του χώρου του animation επισκέφθηκαν την ηλιόλουστη και κατά τις τέσσερις ημέρες Κέρκυρα και στελέχωσαν τα πολύ επιτυχημένα workshops, μοιράστηκαν τις απόψεις τους με το κοινό και εμπνεύστηκαν από τον ενθουσιασμό του και την ομορφιά του μέρους.

Το κοινό με τη σειρά του υποστηρικτικό στο πλήθος των προβολών, των καλλιτεχνικών εργαστηρίων αλλά και των εκθέσεων της Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης και των Φοιτητών του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου βρέθηκε και στους δύο χώρους διεξαγωγής και έδωσε παλμό και ζωή στο όλο εγχείρημα.

Η Κριτική Επιτροπή
Μεγάλη έμφαση δόθηκε εξ αρχής στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ και όχι τυχαία, αφού τόσο οι καλλιτέχνες από κάθε γωνιά του κόσμου, που έσπευσαν να υποβάλλουν τις ταινίες τους, όσο και το κοινό, που έσπευσε με τη σειρά του να τις παρακολουθήσει συνέβαλαν στη δημιουργία ενός πλουσιότατου μείγματος έκφρασης και έδωσαν αφορμή για συζητήσεις και προβληματισμό, ενώ παράλληλα άνοιξαν τα φτερά της επικοινωνίας πέρα από την Κέρκυρα με κοινό, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους από όλη την Ελλάδα και πολλές χώρες του κόσμου να συζητούν για την Κέρκυρα, το Be there!, το διαγωνιστικό τμήμα του και την αξία της θέσπισης του για το νησί.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος πλούτισε το Be there! έχοντας στους κόλπους της τον εξαιρετικά ταλαντούχο δημιουργό κύριο Στέλιο Πολυχρονάκη, ο οποίος παρέδωσε ένα υπέροχο εργαστήριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ σχετικά με την ταινία του «To Χωριό», την καταξιωμένη καλλιτέχνη και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας κυρία Mαριάννα Στραπατσάκη και τη μοναδική κυρία Πέγκυ Καρατζοπούλου-Βάβαλη, που με την τεράστια εμπειρία της στο χώρο του Κινηματογράφου και της Τέχνης έδωσε ανανεωτική πνοή σε όσα ως τώρα γνωρίζαμε για τον κινηματογράφο και την προώθηση των ταινιών animation.

Η κυρία Πέγκυ
Καρατζοπούλου-Βάβαλη
Συνοπτικά, η επιτροπή έγραψε για το Be there! “Η επιλογή για τις καλύτερες ταινίες ήταν δύσκολη, παρόλα αυτά η κριτική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, με γνώμονα την επιβράβευση των ταινιών αυτών, που χρησιμοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τον πλούτο των εκφραστικών μέσων, που προσφέρει το animation. Οι τρεις ταινίες που βραβεύτηκαν πραγματεύονται θέματα οικουμενικά, και τα προσεγγίζουν με τρόπο ευαίσθητο, διαχρονικά επίκαιρο και ποιητικό”. 

Οι νικητές Ines Sedan από τη Γαλλία (μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ για την ταινία The Man Who Slept) και Ben Cady από τη Μ. Βρετανία (καλύτερη φοιτητική ταινία για το The goat and the well) έστειλαν θερμούς χαιρετισμούς και όντας ενθουσιώδεις για την επιτυχία τους μοιράστηκαν με το κοινό τις σκέψεις τους.

Μεγάλη νικήτρια χώρα η Γαλλία, που κατέκτησε και το βραβείο της κριτικής επιτροπής, με την ταινία Madagascar, carnet de voyage του Bastien Dubois, αλλά και την καλύτερη μουσική επένδυση για ταινία animation (Michel Korb για το The Silence beneath the bark). Στις φοιτητικές ταινίες (κριτική επιτροπή: Μ. Šebestová-Christian Papas- Λεωνίδας Κούφαλης), ειδική μνεία απέσπασε το Echo του Βέλγου Dennis Van Den Bergh, ενώ βραβείο κοινού κέρδισε η ταινία “Ο” του Εμμανουήλ-Φωτεινού Ιωαννίδη.

Η Απονομή των Βραβείων
Ο μεγάλος προσκεκλημένος του Φεστιβάλ, ο Πολωνός μάγος του HD animation Zbigniew Rybczynski, που βρέθηκε στην Κέρκυρα για το τετραήμερο, εντυπωσίασε με το καλλιτεχνικό του εργαστήριο, ενθαρρύνοντας όσους προσβλέπουν σε μια καριέρα στο χώρο του animation να εμπλακούν.

Από το εκπαιδευτικό μέρος του Be there! ξεχώρισαν τα πολύ πρωτότυπα, επίκαιρα και σημαντικά εργαστήρια των κυρίων Α. Μαραγιάννη και Εμ. Κανέλλου, που ταξίδεψαν από το Πανεπιστήμιο του Greenwich ειδικά για το Be there!, η συνέντευξη, που απέστειλε ο μοναδικός Jiří Barta και προλόγησε η απεσταλμένη του Μagdalena Šebestová και φυσικά τα πρωινά εργαστήρια του Tomek, βασικού συντελεστή στην επιτυχία του Be there!, σχεδιαστή των χαρακτήρων, του λογοτύπου και της αφίσας του Φεστιβαλ και εμπνευσμένου καταξιωμένου καλλιτέχνη, που κυριολεκτικά καθήλωσαν το ενθουσιώδες σχολικό κοινό.

Οι συνεργασίες με τα μεγάλα φεστιβάλ της Οttawa, του TISSF της Θεσσαλονίκης και του Animasyros, τα αφιερώματα στους Καναδούς Condie και Barker καθώς και οι παρουσιάσεις φοιτητικών εργασιών του TEI Γραφιστικής, του ΠΜΣ “Ψηφιακές μορφές Τέχνης” της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, και του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, αλλά και τα αφιερώματα στους σπουδαίου Jiří Barta και  Zbigniew Rybczynski προσέδωσαν στο Φεστιβάλ ειδικό βάρος, κύρος, συνέπεια και επισημότητα.
Η κυρία Πέγκυ Καρατζοπούλου-Βάβαλη κι ο κύριος Βασίλης Κουστάλλης
Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ επεσήμαναν κατ’ επανάληψη τη σημαντική αρωγή του Δήμου της Κέρκυρας, του Ιονίου Πανεπιστημίου, των τοπικών χορηγών, των τοπικών αλλά και Πανελλήνιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του Κινηματογράφου Ορφέα των πολλών εθελοντών, που επέτρεψαν σε ένα όραμα με πολιτιστικό χαρακτήρα και εκπαιδευτικές προεκτάσεις να υλοποιηθεί δίνοντας στην Κέρκυρα πολλές ευκαιρίες για διεθνή προβολή.

Μεγάλη επιβράβευση για την ομάδα του Be there! αποτέλεσαν τα θερμά σχόλια των καλλιτεχνών, των animators και του κοινού, καθώς και η τοποθέτηση του κυρίου Z. Rybczynski, της κυρίας M. Šebestová και άλλων προσκεκλημένων αναφορικά με την υψηλή ποιότητα και την άρτια οργάνωση του Φεστιβάλ σε συνδυασμό με τη σπουδαιότητα του για το νησί της Κέρκυρας.

Τη διοργάνωση του Φεστιβάλ ανέλαβε το γραφείο διοργάνωσης εκδηλώσεων Great Events.

Χορηγοί Επικοινωνίας: Mega Channel, Καθημερινή, Culturenow.gr, Cosmo.gr, Dailymotion, Pluscorfu.gr, Cineman.gr, Corfuland.gr, Life Radio 102.9, Star Fm 88.8, Κύμα FM 90.3, Νέο Ραδιόφωνο 97.9, Έρα Δίκτυο, Τρίτο Ραδιόφωνο 90,9, Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, Kosmos 93,6, My Kerkyra 

Μέγας Χορηγός: Φιλολογικό Φροντιστήριο Παπαδάτου

To Φεστιβάλ  διεξήχθη υπό την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας και με τη συνεργασία του Ιονίου Πανεπιστημίου.

No comments:

Post a Comment